Chowder z owoców morza z koperkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.84)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 225 g posiekanego boczku
- 2 posiekane cebule
- 3 posiekane łodygi selera naciowego
- 3 szklanki mleka
- 3 szklanki gęstej śmietanki (35%)
- 1 szklanka białego wina
- 1 ziemniak
- umyty i starty na tarce
- 2-3 listki laurowe
- 450 g świeżego łososia
- halibuta lub innej świeżej ryby
- 450 g krewetek
- obranych i pozbawionych żyły
- 1 pęczek koperku
- posiekany
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku na zupę zrumienić boczek, aż będzie chrupki. Wylać większość powstałego tłuszczu, dodać cebulę i selera, smażyć aż warzywa zmiękną. Dodać mleko, śmietankę, wino, startego ziemniaka i listki laurowe. Wymieszać. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak się rozpuści zagęszczając zupę, ok. 20 minut. Dodać rybę i krewetki, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Tuż przed podaniem wsypać koperek i wymieszać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W