Chleb z warzywami z grilla

Chleb z warzywami z grilla
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • okrągły bochenek zwartego
  • „wiejskiego” chleba na zakwasie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać składniki marynaty. Zanurzyć w niej kawałki papryki i cukinii, ułożyć na niezbyt gorącym grillu (lub patelni grillowej), piec kilka minut z każdej strony, aż zmiękną i się przypieką.
Bakłażany posmarować marynatą (nie wkładać do marynaty—spiłyby jej zbyt dużo), upiec w ten sam sposób. Talarki cebuli podpiec „na sucho”, aż zmiękną.
Z chleba skroić wierzch, wyjąć ze środka miękisz (można go porwać na kawałeczki, polać marynatą i opiec na grillu, podawać jako grzaneczki do sałaty). Posmarować w środku chleb marynatą, a następnie połową tapenady. Na dnie wydrążonego chleba ułożyć liście rukoli. Na nich położyć opieczone bakłażany, a następnie warstwę mozzarelli. Warstwami układać pozostałe opiekane warzywa. Na koniec polać oliwą, posmarować tapenadą i zakryć „wieczkiem” ściętym z chleba.
Wypełniony warzywami bochenek owinąć szczelnie folią plastikową. Ułożyć na blacie, na wierzchu położyć deskę do krojenia, a na niej ustawić coś ciężkiego. Zostawić chleb „do sprasowania” na 24 godziny. Podawać pokrojony na trójkąty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA