Burger z jagnięciny
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia arabska
Składniki:
- 4 kromki razowego chleba
- ćwierć małej główki sałaty
- 400 g chudej mielonej jagnięciny
- posiekana cebula
- rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 łyżki kminu
- 2 łyżki mielonej kolendry
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka sumaku
- ćwierć pęczka świeżych posiekanych liści kolendry
- rozgniecione korzenie kolendry
- 2 plastry bekonu
- 4 łyżki humusu
- 4 łyżki jogurtu
- 2 gałązki mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebule podsmażamy na oliwie. Dodajemy czosnek, przyprawy i korzenie kolendry. Smażymy przez 2 minuty i studzimy. Dodajemy mięso, przyprawy i liście kolendry. Formujemy burgery.
Przygotowujemy humus – miksujemy ciecierzycę, tahini, oliwę. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pieczemy burgery, bekon i chleb na grillu. Chleb smarujemy grubą warstwą humusu. Układamy kilka liści sałaty, burgera i bekon. Dodajemy łyżkę jogurtu i kilka liści mięty. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba.
Przygotowujemy humus – miksujemy ciecierzycę, tahini, oliwę. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pieczemy burgery, bekon i chleb na grillu. Chleb smarujemy grubą warstwą humusu. Układamy kilka liści sałaty, burgera i bekon. Dodajemy łyżkę jogurtu i kilka liści mięty. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W