„Bugnettes” według przepisu Thérèse
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 75)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
1 kg mąki
- 9 jajek
- 125 gr masła
- szczypta soli
- 1,5 łyżki ekstraktu cytrynowego,
- 100 ml wody z kwiatu pomarańczy
- 1 łyżka olejku waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 litr oleju arachidowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przygotować ciasto: rozbić jajka do dużej miski, zmiksować je przez chwilę lub roztrzepać energicznie. Dodać cukier, sól, aromaty, wodę z kwiatu pomarańczy, stopione masło z odrobiną wody. Dodać garść mąki i zacząć mieszać (Thérèse zaleca mieszać ręką, to zależy od was, jak bardzo jesteście przywiązani do tradycyjnych metod). Dodać resztę mąki, gdy dojdziecie mniej więcej do połowy jej ilości. Gdy ciasto przestanie przywierać do rąk, będzie elastyczne i jednolite, nie dodawajcie więcej mąki.
2. Położyć ciasto na dużym kawałku posmarowanego oliwą plastiku, następnie umieścić je w misce żaroodpornej.
3. Przygotować kąpiel wodną w garnku. Podgrzać wodę przez 45 minut (nie powinna przekraczać 45 stopni), do wody powinno dać się włożyć rękę. Ten zabieg pomoże dobrze wymieszać ze sobą składniki i ujednolicić ciasto. Gdy ciasto ostygnie, odstawić je na 3 godz., w temperaturze pokojowej.
4. Podgrzać olej na głębokiej patelni lub w woku.
5. Rozciągnąć ciasto na blacie kuchennym i odrywać małe kawałki. Rozciągnąć je ręcznie, dopóki ciasto nie będzie cienkie, jak papier. Rozłożyć je na desce lub ceracie i nadal rozciągać. Smażyć na gorącym oleju około 30 sekund, regularnie obracając. Odsączyć, ustawiając je pionowo, od razu posypać cukrem
Rady Julie:
Możecie zastąpić ekstrakt cytrynowy posiekaną skórką.
Najlepiej smakują na ciepło, lecz zdarza się że Katalończycy przechowują je nawet miesiąc.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź