Zupa z krabami według przepisu Richarda

Zupa z krabami  według przepisu Richarda
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 72)
Trudność:
Rodzaj dania:
Zupy, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 4 kg małych krabów np. brzegowych

  • 2 cebule
  • 4 pory z dużą ilością części zielonej
  • 4 dawki mieszanki ziołowej z szafranem Spigol
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • małe rybki - stynki
  • Do podania:
  • sos aïoli, grzanki, tarty ser

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Umieścić kraby w garnku, postawić garnek na wolnym ogniu, przykryć go. Kraby zginą pod wpływem temperatury.
2. W tym czasie pokroić cebulę i pory. Gdy kraby będą zaróżowione, zdjąć z ognia i porozbijać dużym tłuczkiem.
3. Dodać pokrojone pory i cebule, ponownie wstawić na gaz.
4. Dodać sos pomidorowy, przyprawę spigol i 5 litrów wody, przykryć, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze przez 45 minut.
5. Zmiksować wszystko, przepuścić przez durszlak, mocno ugniatając. Wstawić zupę ponownie na gaz na 1 godz.
6. Podawać z grzankami, tartym serem i sosem aïoli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA