Zupa z dyni
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwie puszyste damy (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
Przygotowanie:
Składniki1 duża cebula, posiekana
1 zmiażdżony ząbek czosnku
3 obrane i pokrojone szalotki
1 strączek ostrej chili (scotch bonnet)
olej albo oliwa
1 pokrojona w kostkę pierś kurczaka
1 pokrojone w kostkę udo kurczaka
900 ml bulionu drobiowego
1 dynia o wadze ok. 1 kg, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w 2,5-cm kostkę i upieczona
świeży tymianek
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Usmaż na małej ilości oleju cebulę, czosnek, szalotki i chili, aż zmiękną. Dodaj pokrojone mięso kurczaka i lekko podsmaż. Wlej bulion drobiowy, dodaj upieczoną dynię, tymianek, sól oraz pieprz i gotuj na małym ogniu przez ok. ½ godziny. Zmiksuj na bardzo gładkie puree. Podaj zupę na gorąco lub na zimno z kleksem śmietany lub/i posiekanym szczypiorkiem. Równie smaczna z kawałkami chleba lub bagietki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W