Ziemniaczana tortilla z chorizo
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- ½ kg surowej kiełbasy chorizo
- bez skórki
- 1/3 szklanki oliwy extra vergine
- 4 niezbyt mączyste
- zwarte ziemniaki (np. irga)
- pokrojone na plasterki
- gruba sól
- 1 cebula
- pokrojona na cienkie plasterki
- 4 duże jajka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i usmaż mięso, a następnie zdejmij je z patelni i odstaw na bok. Wstaw patelnię na średni ogień i rozgrzej oliwę. Rozłóż na niej plasterki ziemniaków, posyp solą, a na wierzchu rozłóż cebulę. Podsmażaj, aż ziemniaki będą miękkie, podważając je od czasu do czasu, żeby nie przywarły. Zdejmij je i zlej prawie cały tłuszcz z patelni, oprócz 2 łyżek. Rozkłóć jajka w dużej misce, dodaj ziemniaki, delikatnie przemieszaj, przełóż z powrotem na patelnię i dodaj mięso. Wymieszaj i podsmażaj, aż tortilla zbrązowieje, a następnie przełóż na drugą stronę (przykryj patelnię talerzem, odwróć do góry dnem i zsuń z powrotem, żeby się usmażyła z drugiej strony). Podawaj trójkątne kawałki tortilli na ciepło albo w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W