Wiejski paj z wołowiną
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 900 g wołowiny gulaszowej pokrojonej w kostkę
- mąka pszenna
- doprawiona solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
- do oprószenia mięsa
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule
- pokrojone w plasterki
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 500 ml gorącego bulionu wołowego
- 225 g gotowego kruchego ciasta
- 1 rozkłócone wiejskie jajko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oprósz mięso doprawioną mąką. Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie i obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż zbrązowieje. Dorzuć pokrojone cebule, zioła, sól i pieprz, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś półtorej godziny. Rozgrzej piekarnik do 190oC. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia. Oklej brzeg naczynia wąskim paskiem ciasta i zwilż je jajkiem. Przykryj naczynie kołem z rozwałkowanego ciasta i sklej krawędzie, przyszczypując je. Odetnij nadmiar ciasta, wytnij pośrodku otwór, żeby para mogła uchodzić, ze skrawków ciasta wytnij listki, posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, przyklej ozdoby i również posmaruj je jajkiem. Wstaw paj do piekarnika i piecz 1-1½ godziny. Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, przykryj je arkuszem folii aluminiowej. Podawaj na gorąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W