Uramaki - kalifornijskie sushi
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- 250 g ryżu do sushi
- ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 300 g gotowanego białego mięsa kraba
- 1 czerwona chili
- bez pestek
- drobno posiekana
- 50 ml majonezu
- japońskiego lub zwykłego
- 1 mango
- obrane i pokrojone w słupki
- 1 czerwona papryka
- bez pestek
- pokrojona w paski
- 3 arkusze alg nori
- 1-2 łyżeczki miodu
- 100 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
- 100 g surowej polędwicy z tuńczyka w cienkich plastrach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj w miseczce mięso kraba, chili i tylko tyle majonezu, aby połączyć składniki, a następnie odstaw na bok. Przykryj matę do zwijania sushi folią, żeby ryż nie dostał się między patyczki. Połóż arkusz nori na macie. Lekko zwilżonymi palcami rozłóż jedną trzecią ryżu na arkuszu nori, dociskając. Ryż powinien pokrywać cienką warstwą trzy czwarte arkusza, poza pustym brzegiem u góry. Odwróć nori tak, żeby ryż znalazł się pod spodem, a następnie okręć matę, by nie przykryta ryżem część znalazła się bliżej ciebie. Na odsłoniętym pasku nori rozłóż kilka łyżeczek mieszaniny z mięsem kraba, 2-3 kawałki mango i czerwonej papryki. Nabierz na palec trochę miodu i posmaruj nori tam, gdzie pod spodem zaczyna się ryż (miód spełni rolę kleju). Za pomocą maty ściśle zroluj arkusz nori tak, by masa krabowa została wewnątrz, a ryż na zewnątrz. Rozłóż jedną trzecią plastrów łososia i jedną trzecią plastrów tuńczyka na przemian na niepokrojonej rolce sushi tak, żeby przykrywały ją z jednej strony. Dociśnij plastry ryby bambusową matą, by kawałki ryby dobrze przylgnęły do ryżu. Pokrój rolkę na plastry o grubości 2 cm. Podawaj od razu z sosem sojowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W