Tłuczone ziemniaki z serem grana padano

Tłuczone ziemniaki z serem grana padano
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.86)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 6 ziemniaków Yukon Gold
  • umytych i pokrojonych na ćwiartki
  • 1 szklanka startego sera Grana Padano
  • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki gładkiej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki na parze, (ok. 15-20 minut). Można też ugotować ziemniaki w garnku z pokrywką, zalewając je 5-8 cm wody. Na parze jednak gotują się szybciej i zostaje w nich więcej smaku i wartości odżywczych. Włożyć ziemniaki do dużej miski, dodać ser, oliwę, sól i pieprz. Utłuc na gładką masę. Można dodać więcej oliwy, jeśli pure ma być rzadsze. Tuż przed podaniem wymieszać z natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA