Terrina z ziemniaków, złocistych porów, szpinaku i czerwonej papryki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 2,2 kg pokrojonych ziemniaków
- 4 pęczki szpinaku
- 3 średniej wielkości pory
- 0,5 kg czerwonych papryk
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień 1
Pokrój ziemniaki w 3-centymetrowe talarki i ugotuj w osolonej wodzie. Zblanszuj szpinak, ostudź w wodzie z lodem lub pod kranem. Pokrój pory w 2-centymetrowe kawałki. Do rondla wrzuć masło i cukier. Gdy się roztopi, ułóż pory, zalej wrzątkiem. Duś je pod pokrywką, aż woda wyparuje, a pory będą miękkie i brązowe. Papryki piecz w silnie rozgrzanym piekarniku, aż zbrązowieją. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą. Po 30 minutach bez trudu zdejmiesz z nich skórkę. Usuń nasiona, pokrój w paski. W dużej misce wymieszaj składniki sosu. Delikatnie dorzuć ziemniaki.
Wyłóż dużą formę folią spożywczą pozostawiając tyle, żeby potem można było przykryć całe danie. Układaj szpinak, ziemniaki, papryki i pory warstwami. Przed podaniem pasztet przewrócisz do góry nogami. Rozmieść warzywa według uznania, ale o tym pamiętaj. Zawiń brzegi folii, na wierzchu połóż drugą, taką samą formę, dociśnij kamieniem i wstaw na noc do lodówki.
Pokrój ziemniaki w 3-centymetrowe talarki i ugotuj w osolonej wodzie. Zblanszuj szpinak, ostudź w wodzie z lodem lub pod kranem. Pokrój pory w 2-centymetrowe kawałki. Do rondla wrzuć masło i cukier. Gdy się roztopi, ułóż pory, zalej wrzątkiem. Duś je pod pokrywką, aż woda wyparuje, a pory będą miękkie i brązowe. Papryki piecz w silnie rozgrzanym piekarniku, aż zbrązowieją. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą. Po 30 minutach bez trudu zdejmiesz z nich skórkę. Usuń nasiona, pokrój w paski. W dużej misce wymieszaj składniki sosu. Delikatnie dorzuć ziemniaki.
Wyłóż dużą formę folią spożywczą pozostawiając tyle, żeby potem można było przykryć całe danie. Układaj szpinak, ziemniaki, papryki i pory warstwami. Przed podaniem pasztet przewrócisz do góry nogami. Rozmieść warzywa według uznania, ale o tym pamiętaj. Zawiń brzegi folii, na wierzchu połóż drugą, taką samą formę, dociśnij kamieniem i wstaw na noc do lodówki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Przekąski
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W