Tarta grysikowa Nicole
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 53)
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
-
Kruche ciasto:
- 250 gg mąki
- 125 gr. masła
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki zimnej wody
- ½ łyżeczki soli
-
Farsz:
- 1 litr mleka 2%
- 150 gr. grysiku, średniego
- 150 gr. cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 3 jaja
- 50 gr. masła
- 100 gr. rodzynek
- 3 łyżki brandy burgundzkiej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Poprzedniego dnia, wsyp rodzinki do miseczki i zalej brandy, po czym zalej wodą, tak by wszystkie rodzynki były zanurzone.
Przygotuj kruche ciasto: zrób dołek w górce z mąki, dodaj miękkie masło, cukier i sól. Mieszaj stopniowo dolewając wody. Nie wyrabiaj ciasta zbyt mocno. Uformuj kulkę i odłóż w chło miejsce, co najmniej na dwie godziny.
Ciasto wyjmij z zamrażarki co najmniej 30 minut przed przestąpieniem do wyrabiania. Odkrój ¼ kuli i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż do formy o średnicy 30 cm.
Nakłuj widelcem całą powierzchnię. Rozłóż resztę ciasta w prostokąty i pokrój kołkiem do cięcia ciasta (lub nożem). Wytnij wąskie paski (1 cm szer.). Odłóż w chłodne miejsce.
Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).
Przygotuj farsz: podgrzej mleko z cukrem. Gdy będzie wrzało, wsyp grysik i mieszaj trzepaczką, aż zgęstnieje (ok. 5 min.). Zdejmij z ognia i dodaj masło w wiórkach, odsączone rodzynk 2 łyżki soku, w którym rodzynki były macerowane. Oddziel białka jaj od żółtek.
Ubij pianę z białek (ze szczyptą soli). Dodaj żółtka. Masę dodaj do farszu.
Wlej całość na ciasto w formie. Udekoruj paskami ciasta, formując kratkę.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź