Tagliatelle z białą truflą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Makaron:
350 g włoskiej mąki z pszenicy durum tipo 00
1 całe jajko
6 żółtek
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
masło
parmezan
1 biała trufla
Przygotowanie:
Przesiej mąkę na blat i zrób wgłębienie pośrodku. Wbij do niego jajko i dodaj żółtka oraz szczyptę soli. Zagnieć twarde ciasto i odłóż je na pół godziny, żeby odpoczęło po zagniataniu. Za pomocą maszynki do makaronu rozwałkuj ciasto zgodnie z instrukcją albo rozwałkuj je ręcznie na podłużne placki o grubości 3 mm. Oprósz rozwałkowane ciasto mąką, żeby się nie kleiło. Złóż je w harmonijkę i pokrój na wstążki o szerokości 0,5 cm. Zagotuj garnek posolonego wrzątku i ugotuj makaron w 5 min. Odcedź go, wymieszaj z łyżką masła, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z parmezanem, zetrzyj cieniutkie plastry trufli na szatkownicy i rozłóż na porcjach makaronu.
© Rose Gray i Ruth Rogers
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W