Sałatki
Sałatki to doskonały dodatek do dań obiadowych, przekąska lub samodzielne danie. Szczególnie sycące są te z dodatkiem makaronu, szynki lub kurczaka lub sera. Sałatki owocowe to z kolei wspaniały i lekkostrawny pomysł na deser.
Sałatka owocowa
Przepis na sałatkę owocową jest bardzo prosty. Wystarczy umyć ulubione owoce, obrać je (jeśli jest taka potrzeba) i pokroić w kostkę lub niewielkie cząstki. Połączenie jabłek, pomarańczy, bananów, winogron i truskawek to bardzo smaczny miks sałatkowy. Pasuje do niego sos z rozpuszczonej białej czekolady, miodu, soku z cytryny i świeżej mięty. Inny pomysł na sałatkę owocową to kiwi, mandarynki, kaki, melon, pomarańcze i banany polane sosem przygotowanym z soku z cytryny, wina i miodu. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą sięgnąć po połączenie melona, mango, ananasa oraz papryczki cayenne. Tę sałatkę najlepiej doprawić imbirem, kolendrą, bazylią, sokiem z limonki oraz miodem.
Sałatka warzywna
Najbardziej znana sałatka warzywna to tradycyjna jarzynowa z majonezem. Do jej przyrządzenia potrzeba ugotowanej marchwi, pietruszki, selera i jajek. Można dodać też ziemniaki. Niezbędnymi składnikami sałatki jarzynowej są ogórki kiszone, groszek lub kukurydza z puszki, musztarda, majonez oraz sól i pieprz.
Kolejny pomysł na pyszną sałatkę warzywną to ugotowanie jajek, dodanie do nich pokrojonej marchewki i cukinii, kiełków fasoli, czosnku, cebuli szalotki oraz opcjonalnie pokrojonego kawałka tempeh (źródła białka w diecie roślinnej wytwarzanego w procesie fermentacji ziaren soi). Sos do tej sałatki przyrządza się z posiekanych orzeszków ziemnych, kurkumy, sosu rybnego, a także soli i bazylii tajskiej.
Inny ciekawy przepis na sałatkę warzywną zawiera marchewkę, buraki, cukinię, kalarepę, rzodkiewkę i szparagi. Należy je umyć, marchewkę i buraki obrać, a następnie pokroić warzywa. Sałatkę podaje się z oliwą z oliwek wymieszanej ze szczyptą chili, sokiem z cytryny i czosnkiem.
Sałatka z tortellini
Sałatkę z tortellini można przygotować z rozmaitymi dodatkami np. szynką, serem, jajami ugotowanymi na twardo, papryką, pieczarkami oraz majonezem. Makaron tortellini wystarczy ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić i dodać do niego pokrojone pieczarki, paprykę oraz nieco kukurydzy z puszki i ewentualnie drobno posiekanego pora (białą część).
Sałatka gyros
Aby przyrządzić warstwową sałatkę gyros trzeba oczyścić, pokroić i usmażyć filet z kurczaka doprawiony przyprawą gyros. Następnie należy umyć świeże ogórki i kapustę pekińską, a cebulę obrać, po czym pokroić warzywa. Kukurydzę konserwową trzeba odsączyć z zalewy. Kolejnym krokiem jest ułożenie składników w następującej kolejności: kurczak, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, majonez, ketchup i kapusta. Tak przyrządzoną sałatkę należy wstawić do lodówki. Jest gotowa do jedzenia po około 3 godzinach.
Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym będzie wyśmienicie smakowała ze smażoną piersią kurczaka, świeżym koperkiem i ogórkiem z dodatkiem majonezu, pieprzu oraz soli. Do makaronu ryżowego pasuje też kukurydza, koperek i szynka oraz sos przygotowany z jogurtu, majonezu i czosnku. Sałatka będzie wyśmienita również z mieszanką orzechów, porem, sosem z limonki i szczypty chili oraz z rukolą lub jarmużem.