Sałatka z wędzonym mięsem łosia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 120 g mięsa łosia wędzonego na zimno, pokrojonego na cienkie plastry (albo pastrami, pieczeni wołowej lub solonego mięsa)
- 120 g sera szwajcarskiego o intensywnym smaku, pokrojonego na paluszki
- 1 opakowanie liści sałaty różnych gatunków
Marynata:
- 200 ml octu jabłkowego
- 200 ml wody
- 75 g cukru
- 2 laski cynamonu
- sól
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 7 całych goździków
Warzywa:
- 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
- 1 duży pasternak, pokrojony w słupki
- ½ brukwi, pokrojonej w słupki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie półksiężyce
Dresing:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub crème fraîche
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- czarny pieprz
- niewielka ilość tartego korzenia chrzanu
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki puree z malin
Smażone krążki szalotki:
- 2 szalotki, pokrojone na cienkie plasterki
- olej
Ciasto:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 125 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty. Gotuj kilka minut w garnku na dużym ogniu. Wrzuć warzywa i zestaw garnek z ognia. Przełóż warzywa do pojemnika i zalej marynatą. Wstaw do lodówki.
Przygotuj dresing. Wymieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj krążki szalotki. Wymieszaj suche składniki ciasta. W trakcie mieszania dolewaj wodę. Ciasto powinno być rzadkie i lekko spienione.
Zanurzaj krążki szalotki w cieście i wrzucaj na gorący olej. Staraj się nie wrzucić za dużo. Smaż kilka minut, aż będą chrupiące i złociste.
Na półmisek wyłóż liście sałaty różnych gatunków. Przykryj paluszkami sera szwajcarskiego i plastrami mięsa z łosia. Przybierz marynowanymi warzywami. Polej dresingiem. Podawaj z chrupiącymi krążkami szalotki.
Przygotuj dresing. Wymieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj krążki szalotki. Wymieszaj suche składniki ciasta. W trakcie mieszania dolewaj wodę. Ciasto powinno być rzadkie i lekko spienione.
Zanurzaj krążki szalotki w cieście i wrzucaj na gorący olej. Staraj się nie wrzucić za dużo. Smaż kilka minut, aż będą chrupiące i złociste.
Na półmisek wyłóż liście sałaty różnych gatunków. Przykryj paluszkami sera szwajcarskiego i plastrami mięsa z łosia. Przybierz marynowanymi warzywami. Polej dresingiem. Podawaj z chrupiącymi krążkami szalotki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia skandynawska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W