Bezy
Bezy, czyli sztywną, słodką pianę z białek, piecze się godzinę lub dwie - w zależności od piekarnika i grubości warstwy piany. Do ciasta najlepiej dodać krem, np. cytrynowy oraz owoce. Doskonale smakują w połączeniu z kruchym ciastem, malinami i bitą śmietaną, jak w przypadku bezy Pavlovej.
Przepis na bezy
Bezy przygotowuje się, ubijając białka jaj z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaje się do nich cukier. Po rozpuszczeniu cukru masę należy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy piecze się w temperaturze 110 stopni Celsjusza przez 60-100 minut. Ciastka powinny mieć kruchą skorupkę i być wysuszone w środku. Po upieczeniu należy je pozostawić w piekarniku, najlepiej na całą noc.
Beza z kremem
Beza przełożona kremem i z owocami to idealny deser. Krem czekoladowy przyrządza się z kakao, gęstej śmietanki, masła oraz czekolady. Cytrynową masę do bezy przygotowuje się z żółtek jaj, masła, cukru i soku oraz tartej skórki z cytryny.
Tort i ciasta bezowe
Tort bezowy dobrze jest przełożyć kremem, np. z masła orzechowego, serka mascarpone i kremowej śmietanki. Tort z malinami zasmakuje każdemu, podobnie jak słynna beza Pavlovej. Równie pyszne będzie ciasto czekoladowe lub kruche ciasto zrobione z mąki krupczatki, masła i żółtka z owocami i bezą. Dobrze znane, wykwintne ciasto Pani Walewska po dodaniu bezy zyska szlachetny smak. Z wysuszonej piany z białek można zrobić także roladę, przekładaną kremową masą.