Smażony śledź w marynacie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 świeżych filetów śledziowych ze skórą
- 200 ml bułki tartej
- 200 ml mąki żytniej
- 150 g masła
- 2 czerwone cebule, pokrojone w krążki
Marynata:
- 1 l wody
- 300 ml octu spirytusowego
- 500 ml cukru
- 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 10 liści laurowych
- 10 ziaren czarnego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać bułkę tartą z mąką żytnią, obtoczyć filety. Smażyć na maśle z obu stron (najpierw skórą do dołu) na złoto-brązowy kolor. Posolić. Umieścić w misce, na wierzchu ułożyć krążki cebuli.
W garnku wymieszać składniki marynaty, podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zalać marynatą filety, zakryć folią spożywczą lub pokrywką, odstawić na tydzień do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W