Sajgonki z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ½ paczki ryżowego makaronu nitki
- 2 łyżki octu ryżowego
- 8 dużych arkuszy papieru ryżowego
- ½ szklanki cukinii pokrojonej w cienkie słupki
- ¼ szklanki marchwi
- obranej i pokrojonej w cienkie słupki
- 1/3 szklanki kapusty pekińskiej albo białej
- poszatkowanej
- 2 łyżki posiekanych niesolonych orzechów nanercza (nerkowca)
- 1 dymka
- pokrojona w ukośne paski
- ¼ szklanki świeżych liści bazylii (najlepiej tajskiej)
- ¼ szklanki świeżych liści mięty
- ¼ szklanki świeżych liści natki kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zalej makaron wrzątkiem w misce, przykryj na 15 minut i odcedź. Potnij makaron nożyczkami na 10-centymetrowe kawałki, wymieszaj z octem ryżowym i posól do smaku. Wlej gorącą wodę do płytkiej szklanej foremki do pieczenia placków i zanurzaj w niej pojedyncze arkusze papieru ryżowego, aż zmięknie (na ok. 15 sekund). Po kolei ostrożnie układaj arkusze papieru ryżowego na czystej bawełnianej ściereczce, a na nich rzędem wzdłuż jednego boku trochę cukinii, marchewki i kapusty. Dołóż garstkę makaronu i posyp orzechami oraz dymką. Dodaj po kilka liści bazylii, mięty oraz kolendry i ciasno zawiń warzywa w papier ryżowy na kształt krokieta. Powtórz powyższe czynności z pozostałymi arkuszami papieru i resztą warzyw. Przygotowane sajgonki owiń wilgotnym papierem do pieczenia oraz wilgotną ściereczką, zamknij w szczelnej plastikowej torebce i włóż do lodówki. Podawaj sajgonki przekrojone na pół pod kątem z dodatkiem dipu orzechowego (patrz: osobny przepis).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W