Sajgonki z warzywami

Sajgonki z warzywami
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ½ paczki ryżowego makaronu nitki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 8 dużych arkuszy papieru ryżowego
  • ½ szklanki cukinii pokrojonej w cienkie słupki
  • ¼ szklanki marchwi
  • obranej i pokrojonej w cienkie słupki
  • 1/3 szklanki kapusty pekińskiej albo białej
  • poszatkowanej
  • 2 łyżki posiekanych niesolonych orzechów nanercza (nerkowca)
  • 1 dymka
  • pokrojona w ukośne paski
  • ¼ szklanki świeżych liści bazylii (najlepiej tajskiej)
  • ¼ szklanki świeżych liści mięty
  • ¼ szklanki świeżych liści natki kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zalej makaron wrzątkiem w misce, przykryj na 15 minut i odcedź. Potnij makaron nożyczkami na 10-centymetrowe kawałki, wymieszaj z octem ryżowym i posól do smaku. Wlej gorącą wodę do płytkiej szklanej foremki do pieczenia placków i zanurzaj w niej pojedyncze arkusze papieru ryżowego, aż zmięknie (na ok. 15 sekund). Po kolei ostrożnie układaj arkusze papieru ryżowego na czystej bawełnianej ściereczce, a na nich rzędem wzdłuż jednego boku trochę cukinii, marchewki i kapusty. Dołóż garstkę makaronu i posyp orzechami oraz dymką. Dodaj po kilka liści bazylii, mięty oraz kolendry i ciasno zawiń warzywa w papier ryżowy na kształt krokieta. Powtórz powyższe czynności z pozostałymi arkuszami papieru i resztą warzyw. Przygotowane sajgonki owiń wilgotnym papierem do pieczenia oraz wilgotną ściereczką, zamknij w szczelnej plastikowej torebce i włóż do lodówki. Podawaj sajgonki przekrojone na pół pod kątem z dodatkiem dipu orzechowego (patrz: osobny przepis).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA