Rotini z pomidorowym sosem z małżami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.33)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 8 plasterków boczku
- 2 cebule
- drobno pokrojone
- 5 ząbków czosnku
- pokrojonych na plasterki
- 1 puszka (400g) krojonych pomidorów
- 1 puszka (140g) krojonych małży
- 2 liście laurowe
- garść świeżych liści bazylii
- sól i pieprz
- 500 g kolorowego rotini (lub fusili)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podsmaż boczek i cebulę w średnim rondlu. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, a cebula zacznie robić się brązowa, dodaj czosnek i smaż przez jakieś 3 minuty. Dodaj pomidory, małże i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez jakieś 15 minut. Tuż przed podaniem dodaj bazylię i dopraw do smaku. W międzyczasie ugotuj w porządnie osolonym wrzątku makaron, aż będzie „al dente”. Odcedź, dodaj do sosu i wymieszaj. Podawaj od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W