Rosół z kluseczkami z macy

Rosół z kluseczkami z macy
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.32)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Kluseczki
4 jajka
4 łyżki oleju roślinnego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka pokruszonej macy
sól i pieprz

Zupa
1l bulionu z kurczaka
2,5 cm kawałek świeżego imbiru, starty na tarce
2 szklanki liści młodziutkiego szpinaku
3 dymki, posiekane
1 szklanka kiełków fasoli mung

Przygotowanie
Zacznij od przygotowania ciasta na kluseczki. Wymieszaj jajka, olej, i przyprawy. Dodaj macę, wymieszaj i odstaw na co najmniej 20 minut. Doprowadź bulion do wrzenia i dodaj do niego uformowane z ciasta za pomocą 2 łyżek kluseczki. Gotuj przez jakieś 10 minut. Kiedy kluseczki będą gotowe, wypłyną na powierzchnię. Dodaj imbir, szpinak, dymkę i kiełki, zamieszaj i poczekaj, aż trochę zmiękną. Podawaj od razu.


© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA