Purée z manioku

Purée z manioku
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 450 g bulw manioku
  • obranych i pokrojonych w dużą kostkę
  • 1½ łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki nasion gorczycy
  • ½ łyżeczki nasion kminu
  • ¾ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1 mała cebula
  • posiekana
  • 2 zielone papryczki chilli
  • w całości
  • ponakłuwane ostrym nożem
  • 15 liści curry
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki świeżo startego miąższu kokosa
  • 300 ml mleka
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić. Tymczasem rozgrzać na patelni olej. Dodać gorczycę i kmin, przykryć pokrywką i smażyć 20-30 sekund, aż nasiona zaczną strzelać. Dodać nasiona kopru włoskiego, cebulę i papryczki. Smażyć 4-5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać liście curry i czosnek, i smażyć około minuty, aż czosnek się zrumieni. Dodać garam masalę, śmietanę i miąższ kokosa. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do manioku i powoli, stale mieszając, wlewać mleko, aby powstało gładkie purée. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA