Purée z manioku
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 450 g bulw manioku
- obranych i pokrojonych w dużą kostkę
- 1½ łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki nasion gorczycy
- ½ łyżeczki nasion kminu
- ¾ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 mała cebula
- posiekana
- 2 zielone papryczki chilli
- w całości
- ponakłuwane ostrym nożem
- 15 liści curry
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- 1 łyżeczka garam masala
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki świeżo startego miąższu kokosa
- 300 ml mleka
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić. Tymczasem rozgrzać na patelni olej. Dodać gorczycę i kmin, przykryć pokrywką i smażyć 20-30 sekund, aż nasiona zaczną strzelać. Dodać nasiona kopru włoskiego, cebulę i papryczki. Smażyć 4-5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać liście curry i czosnek, i smażyć około minuty, aż czosnek się zrumieni. Dodać garam masalę, śmietanę i miąższ kokosa. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do manioku i powoli, stale mieszając, wlewać mleko, aby powstało gładkie purée. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W