Żurek domowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 litry wywaru warzywnego ugotowanego na żeberkach
- 300-500 ml zakwasu (w zależności jak bardzo jest kwaśny)
- 200 g boczku wędzonego
- 3 kiełbasy polskie, surowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 ugotowana marchew z wywaru
- 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu (lub kupnego)
- 2 – 3 łyżeczki majeranku
- świeżo mielony pieprz
- sól
- jaja ugotowane na twardo
- śmietanka 30 % (ewentualnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzewamy bulion, wkładamy do niego kiełbasy. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojony boczek, który dodajemy do bulionu (uwaga: kiełbasę parzymy, nie gotujemy, wtedy będzie soczysta, a nie wiórowata). Na tej samej patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy do garnka. Ugotowaną kiełbasę wyławiamy, studzimy i kroimy w plastry. Do zupy dolewamy zakwas – najlepiej własnej roboty. Na początek mniej, później, jeśli jest za mało kwaśny, dolewamy więcej. Dodajemy całe ząbki czosnku, doprawiamy całość chrzanem, majerankiem, pieprzem i solą. Gotujemy ok. 3-4 minut, dodajemy białą kiełbasę, pokrojoną w plastry marchew . Zabielamy zupę śmietaną, którą wcześniej hartujemy małą ilością zupy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Kuchnia polska
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W