Dyniowe ciasto z czarnym sezamem

Burgery buraczane
Oceń przepis:
143 ocen Średnia ocena: 3.30

Składniki:

  • Suche składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • ¾ szklanki trzcinowego cukru
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • Mokre składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • ½ szklanki delikatnego oleju roślinnego
  • ⅓ szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 - 2 łyżeczki soku z pomarańczy oraz czarny sezam

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mokre składniki połączyć w małej misce. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta. Przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do gorącego piekarnika, piec przez 45 - 50 minut. Gotowe ciasto wyjąć na blat i pozostawić do przestudzenia. W tym czasie cukier puder połączyć z sokiem pomarańczowym i wymieszać na gęsty lukier, następnie oblać nim ostudzone ciasto i na koniec obsypać jeszcze sezamem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA