Placek Charentaise wg Michele
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 64)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 16
Składniki:
-
300 gr mąki
- 220 gr cukru
- 120 gr masła
- 2 jaja
- 1 proszek do pieczenia
- 2 torebki cukru waniliowego
- 50 gr kandyzowanego dzięgiela
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 duża łyżka mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 230°C (lub 250°C bez termoobiegu).
2. Weź głęboki talerz, wsyp do niego mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodaj miękkie masło, sól i jaja. Mieszaj dłonią. Gdy ciasto będzie trochę wyrobione, dodawaj stopniowo kandyzowany dzięgiel pokrojony w kosteczkę. Wyrabiaj ciasto dalej, aż będzie jednorodne. Przekrój na dwie części. Wysmaruj masłem tortownicę (nie za dużą), rozłóż ciasto palcami zanurzonymi w mące. Weź mleko i pędzelek. Posmaruj ciasto mlekiem. Weź widelec i wyciśnij krzyżyki. Włóż do piekarnika.
3. Piecz 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjmij z formy, żeby ciasto nie przywarło.
4. Podawaj na zimno, porcjowane.
Rada Julie:
Proszek do pieczenia nie powinien znaleźć się w jajku przed wymieszaniem (żeby nie zaczął się proces fermentacji).
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź