Pierożki w bulionie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 62)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska
Składniki:
- Ciasto:
- 2 i pół filiżanki mąki
- łyżeczka soli
- filiżanka wody
Farsz:
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 100 g posiekanych krewetek
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki natki kolendry
- pół łyżeczki posiekanego czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- łyżka jasnego sosu sojowego
- ćwierć łyżeczki oleju sezamowego
- pół posiekanego chili bez nasion
- łyżka kecap manis
Bulion:
- kilogram kurczaka rosołowego
- posiekana cebula
- 2 duże marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- główka czosnku przekrojona na pół
- pęczek kolendry z korzeniami
- 4 łyżki kecap manis
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- dymka
- prażone szalotki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z mąki, soli i wody zagnieść ciasto. Odłożyć na 20 minut. Składniki farszu zmiksować albo rozdrobnić widelcem. Ciasto rozwałkować. Wyciąć pierożki i nałożyć farsz. Brzegi przed sklejeniem zwilżyć wodą. Pierożki wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 3-5 minut.
Kurczaka zalać wodą, dodać cebulę, marchewkę, seler, czosnek i kolendrę. Gotować, aż powstanie aromatyczny bulion. Doprawić kecap manis, sosem sojowym, solą i pieprzem. Odcedzić.
Pierożki ułożyć w miseczkach i zalać wrzącym bulionem. Przybrać dymką i prażonymi szalotkami.
Kurczaka zalać wodą, dodać cebulę, marchewkę, seler, czosnek i kolendrę. Gotować, aż powstanie aromatyczny bulion. Doprawić kecap manis, sosem sojowym, solą i pieprzem. Odcedzić.
Pierożki ułożyć w miseczkach i zalać wrzącym bulionem. Przybrać dymką i prażonymi szalotkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W