Pierożki samosa z ziemniakami i groszkiem

Pierożki samosa z ziemniakami i groszkiem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przygotowanie:

Farsz
3 łyżki oleju roślinnego
½ łyżeczki nasion gorczycy
60 g posiekanej cebuli
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
60 g mrożonego zielonego groszku
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
¼ łyżeczki sproszkowanego chilli
½-¾ łyżeczki garam masala
1-2 łyżeczki amchoor (sproszkowane suszone mango)
sól do smaku
odrobina wody
600 g ziemniaków, obranych, ugotowanych do miękkości i rozdrobnionych widelcem
4 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Ciasto
1 paczka ciasta filo
5 łyżek roztopionego masła, do smarowania
2 łyżki ziaren sezamu, do posypania (można też użyć nasion maku lub czarnuszki)

Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju uprażyć gorczycę, aż zacznie strzelać. Dodać cebulę i imbir i smażyć 2-3 minuty na dużym ogniu. Dodać groszek, zamieszać, dodać pozostałe przyprawy i podlać wodą. Gotować 1-2 minuty, następnie dodać ziemniaki i kolendrę, i gotować jeszcze 2-3 minuty. Nagrzać piekarnik do 200°C. Rozwinąć filo i odkleić jeden płat.(Pozostałe przykryć folią spożywczą i wilgotną ściereczką, aby nie wyschły.) Położyć na równej, czystej powierzchni i posmarować roztopionym masłem. Złożyć płat w jednej trzeciej wysokości, posmarować wierzch masłem i przykryć drugim końcem płatu – ma powstać trzywarstwowy pasek ciasta. Umieścić jedną łyżeczkę farszu 2 cm poniżej końca paska, z lewej strony. Chwycić prawy róg i składając ciasto ukośnie, przykryć farsz tak, aby powstał trójkąt. Złożyć ponownie wzdłuż boku trójkąta. Składać w ten sposób dalej aż do końca paska. Posmarować wierzch pierożka masłem, przełożyć na blachę do pieczenia i przykryć. Wykorzystując następne płaty ciasta, przygotować pozostałe samosy. Posypać pierożki sezamem i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 30-35 minut, odwracając w połowie pieczenia, aż będą złociste i chrupiące.


Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA