Pieczony labraks z karmelowym sosem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka oleju o delikatnym smaku + nieco oleju do posmarowania ryby
- 1 kg ryby
- np. labraksa
- 1 cytryna lub limonka
- pokrojona w plastry
- 3 ząbki czosnku
- pokrojone
- kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
- obrany i pokrojony w zapałkę
- 3 czerwone chili
- cienko pokrojone
- 2 łyżki jasnobrązowego cukru
- 100 ml soku z limonki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą. Wykonaj po 3 lub 4 głębokie nacięcia z obu stron ryby. Do wewnątrz włóż kilka plastrów cytryny lub limonki i posól w środku. Z zewnątrz skrop rybę olejem. Połóż ją na blasze i piecz 25 minut. Tymczasem przygotuj sos karmelowy i warzywa. W woku na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj czosnek, imbir i chili. Smaż, mieszając, 1-2 minuty. Dodaj cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj 5-6 minut, aż powstanie syrop. Przelej do dzbanuszka i odstaw. Oczyść wok.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia tajska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W