Pieczony labraks z karmelowym sosem

Pieczony labraks z karmelowym sosem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.70
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 łyżka oleju o delikatnym smaku + nieco oleju do posmarowania ryby
  • 1 kg ryby
  • np. labraksa
  • 1 cytryna lub limonka
  • pokrojona w plastry
  • 3 ząbki czosnku
  • pokrojone
  • kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
  • obrany i pokrojony w zapałkę
  • 3 czerwone chili
  • cienko pokrojone
  • 2 łyżki jasnobrązowego cukru
  • 100 ml soku z limonki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą. Wykonaj po 3 lub 4 głębokie nacięcia z obu stron ryby. Do wewnątrz włóż kilka plastrów cytryny lub limonki i posól w środku. Z zewnątrz skrop rybę olejem. Połóż ją na blasze i piecz 25 minut. Tymczasem przygotuj sos karmelowy i warzywa. W woku na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj czosnek, imbir i chili. Smaż, mieszając, 1-2 minuty. Dodaj cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj 5-6 minut, aż powstanie syrop. Przelej do dzbanuszka i odstaw. Oczyść wok.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA