Penne rigate z rapini i kiełbaskami merguez
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 szklanki rapini z odciętymi końcówkami łodyg
- pokrojone na kawałki wielkości kęsa
- 400 g makaronu penne rigate
- sól morska
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 diavolo fritto (smażona chili) pokruszona (patrz przepis na diavoli fritti)
- 3 pikantne kiełbaski merguez
- 1/3 szklanki tartego sera Pecorino Romano
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zblanszuj rapini w osolonym wrzątku przez 30 sekund. Przełóż je łyżką cedzakową do miski z wodą z lodem, by zatrzymać proces gotowania. Do wrzątku natomiast wrzuć penne rigate i ugotuj al dente. Rozgrzej w rondlu oliwę na średnim ogniu. Usmaż czosnek z pokruszoną chili, aż czosnek się zezłoci i zacznie pachnieć. Obierz kiełbaski merguez z osłonek i połam na małe kawałki. Dodaj je do rondla i smaż ok. 10 min. Dołóż makaron oraz rapini i wymieszaj starannie z kiełbaskami i czosnkiem. Podawaj z dużą ilością świeżo startego pecorino romano.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W