Penne rigate z rapini i kiełbaskami merguez

Penne rigate z rapini i kiełbaskami merguez
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 szklanki rapini z odciętymi końcówkami łodyg
  • pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 400 g makaronu penne rigate
  • sól morska
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 diavolo fritto (smażona chili) pokruszona (patrz przepis na diavoli fritti)
  • 3 pikantne kiełbaski merguez
  • 1/3 szklanki tartego sera Pecorino Romano

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zblanszuj rapini w osolonym wrzątku przez 30 sekund. Przełóż je łyżką cedzakową do miski z wodą z lodem, by zatrzymać proces gotowania. Do wrzątku natomiast wrzuć penne rigate i ugotuj al dente. Rozgrzej w rondlu oliwę na średnim ogniu. Usmaż czosnek z pokruszoną chili, aż czosnek się zezłoci i zacznie pachnieć. Obierz kiełbaski merguez z osłonek i połam na małe kawałki. Dodaj je do rondla i smaż ok. 10 min. Dołóż makaron oraz rapini i wymieszaj starannie z kiełbaskami i czosnkiem. Podawaj z dużą ilością świeżo startego pecorino romano.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA