Mostek cielęcy wg Laurence
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 62)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z cielęciny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 15
Składniki:
-
1 mostek cielęcy, ok. 1,5 kg, przygotowany jako kieszeń przez rzeźnika
- 4 szalotki
- 1 szklanka ratafii (lub białego wina)
- 600 gr siekanego mięsa wieprzowego
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 300 gr miąższu chleba wiejskiego, czerstwego
- 1 szklanka mleka
- 2 - 3 roztrzepane jaja (zależy od wielkości)
- 1/2 pęczka pietruszki
- 10 gr soli i 2 gr pieprzu
- 2 łyżki tłuszczu kaczego
- 100 ml bulionu cielęcego
- 1 łyżka maizeny
- 1 duża garść grzybów, lejkowców
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Włóż na chwilę chleb do mleka (nie może się rozmoczyć).
2. Podgrzej bulion cielęcy i dodaj skrobię kukurydzianą; wymieszaj trzepaczką i odstaw.
3. Posiekaj szalotki, czosnek, pietruszkę i chleb. Wymieszaj z mięsem i dodaj roztrzepane jaja, ratafię, sól i pieprz. Nafaszeruj mostek, zwiń i zwiąż jak pieczeń.
4. Weź garnek i podgrzej dwie łyżki tłuszczu gęsiego. Obsmaż „pieczeń” z każdej strony. Dodaj bulion, grzyby, zakryj i piecz 120 minut w piecu opalanym drewnem, jak Laurence, lub w piekarniku tradycyjnym, w temp. 180°C.
5. Podawaj z zieloną fasolką podsmażoną na tłuszczu kaczym, podlaną mieszanką śmietany, jaj i słodkiego octu (jabłkowego).
Rada Julie :
Zamiast siekać ręcznie, można zmiksować.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź