Mostek cielęcy wg Laurence

Mostek cielęcy wg Laurence
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 62)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z cielęciny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
15

Składniki:

  • 1 mostek cielęcy, ok. 1,5 kg, przygotowany jako kieszeń przez rzeźnika

  • 4 szalotki
  • 1 szklanka ratafii (lub białego wina)
  • 600 gr siekanego mięsa wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 300 gr miąższu chleba wiejskiego, czerstwego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 - 3 roztrzepane jaja (zależy od wielkości)
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 10 gr soli i 2 gr pieprzu
  • 2 łyżki tłuszczu kaczego
  • 100 ml bulionu cielęcego
  • 1 łyżka maizeny
  • 1 duża garść grzybów, lejkowców

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Włóż na chwilę chleb do mleka (nie może się rozmoczyć).
2. Podgrzej bulion cielęcy i dodaj skrobię kukurydzianą; wymieszaj trzepaczką i odstaw.
3. Posiekaj szalotki, czosnek, pietruszkę i chleb. Wymieszaj z mięsem i dodaj roztrzepane jaja, ratafię, sól i pieprz. Nafaszeruj mostek, zwiń i zwiąż jak pieczeń.
4. Weź garnek i podgrzej dwie łyżki tłuszczu gęsiego. Obsmaż „pieczeń” z każdej strony. Dodaj bulion, grzyby, zakryj i piecz 120 minut w piecu opalanym drewnem, jak Laurence, lub w piekarniku tradycyjnym, w temp. 180°C.
5. Podawaj z zieloną fasolką podsmażoną na tłuszczu kaczym, podlaną mieszanką śmietany, jaj i słodkiego octu (jabłkowego).


Rada Julie :
Zamiast siekać ręcznie, można zmiksować.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA