Minibabczki jagodowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Babki i babeczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 240 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 175 ml mleka
- 1 torebka mrożonych jagód
- foremki do babeczek
Lukier z twarożkiem:
- 100 g margaryny, o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka masła, o temperaturze pokojowej
- 240 g cukru pudru
- 4 łyżki twarogu, o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka twarożku homogenizowanego, o temperaturze pokojowej
- ziarenka wanilii
Dżem jagodowy:
- 150 g mrożonych jagód, rozmrożonych
- 45 g cukru
- 25 ml wody
- 5 łyżek soku z cytryny
- szczypta kardamonu w proszku
- chlust zapachu waniliowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto na babeczki. Wymieszaj cukier z masłem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszając, dodawaj po trochu mleko i olej. Przelej ciasto do foremek. Najpierw ciasto, następnie łyżeczka jagód i druga warstwa ciasta. Piecz w 180ºC 10-15 minut, w zależności od wielkości foremek.
Przygotuj lukier z twarożku. Wymieszaj cukier puder, masło i margarynę. Dodaj twarożek homogenizowany, twaróg i ziarenka wanilii. Utrzyj na gładką masę.
Na końcu przygotuj dżem jagodowy. Do garnka wrzuć jagody. Dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż masa zgęstnieje.
Nałóż na babeczki lukier z twarożku. Na końcu przybierz łyżeczką zimnego dżemu jagodowego.
Przygotuj lukier z twarożku. Wymieszaj cukier puder, masło i margarynę. Dodaj twarożek homogenizowany, twaróg i ziarenka wanilii. Utrzyj na gładką masę.
Na końcu przygotuj dżem jagodowy. Do garnka wrzuć jagody. Dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż masa zgęstnieje.
Nałóż na babeczki lukier z twarożku. Na końcu przybierz łyżeczką zimnego dżemu jagodowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W