Minibabczki jagodowe

Minibabczki jagodowe
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

Lukier z twarożkiem:
  • 100 g margaryny, o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka masła, o temperaturze pokojowej
  • 240 g cukru pudru
  • 4 łyżki twarogu, o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka twarożku homogenizowanego, o temperaturze pokojowej
  • ziarenka wanilii
Dżem jagodowy:
  • 150 g mrożonych jagód, rozmrożonych
  • 45 g cukru
  • 25 ml wody
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • szczypta kardamonu w proszku
  • chlust zapachu waniliowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na babeczki. Wymieszaj cukier z masłem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszając, dodawaj po trochu mleko i olej. Przelej ciasto do foremek. Najpierw ciasto, następnie łyżeczka jagód i druga warstwa ciasta. Piecz w 180ºC 10-15 minut, w zależności od wielkości foremek.

Przygotuj lukier z twarożku. Wymieszaj cukier puder, masło i margarynę. Dodaj twarożek homogenizowany, twaróg i ziarenka wanilii. Utrzyj na gładką masę.

Na końcu przygotuj dżem jagodowy. Do garnka wrzuć jagody. Dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż masa zgęstnieje.

Nałóż na babeczki lukier z twarożku. Na końcu przybierz łyżeczką zimnego dżemu jagodowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA