Makaron z japońskimi jeżowcami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 200g suszonego spaghetti
- 100g świeżej ikry jeżowca
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- ½ łyżeczki soli
- 50g masła z Hokkaido
- 100ml śmietany z Hokkaido
- 2 łyżki sake (opcjonalnie)
- paski wodorostów nori, do serwowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie, aż będzie al dente, a następnie odsącz.
Rozgrzej masło na patelni i usmaż na nim czosnek, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodaj sake, śmietanę i doprowadź do wrzenia. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj połowę jeżowców. Rozgnieć je łyżką i połącz z sosem.
Wrzuć na patelnię makaron i wymieszaj z sosem. Dodaj kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu. Dopraw solą i przełóż na talerz. Nałóż pozostałe jeżowce na makaron, żeby się od niego ogrzały (można je na tym etapie przypiec palnikiem, jeśli wolisz). Posyp paskami nori i serwuj.
Rozgrzej masło na patelni i usmaż na nim czosnek, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodaj sake, śmietanę i doprowadź do wrzenia. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj połowę jeżowców. Rozgnieć je łyżką i połącz z sosem.
Wrzuć na patelnię makaron i wymieszaj z sosem. Dodaj kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu. Dopraw solą i przełóż na talerz. Nałóż pozostałe jeżowce na makaron, żeby się od niego ogrzały (można je na tym etapie przypiec palnikiem, jeśli wolisz). Posyp paskami nori i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W