Kurczak z Landów w cebuli według Gilou
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 56)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
1 dorodny kurczak z Landów o wadze 2 kg, pokrojony na kawałki (łącznie z szyją i korpusem)
- 1 kg żółtej cebuli
- 1 kg jędrnych ziemniaków np. Charlotte
- 5 grubych plastrów boczku lub rolady z podgardla (150 gr.)
- 1 pęczek ziół (melisa, macierzanka, liście laurowe)
- pietruszka
- 1 główka czosnku
- 300 ml białego wytrawnego wina, najlepiej regionalnego Tursan
- 250 ml przecieru pomidorowego
- ¾ łyżeczki pieprzu z Espelette
- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub tłuszczu z kaczki
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować wywar z kurczaka: przeciąć tuszę na ćwiartki, obsmażyć ją wraz z szyją i połową tłuszczu w małym garnku. Obrać czosnek i pokroić ząbki na połówki. Dodać je do garnka, jak również 1/3 łyżeczki pieprzu z Espelette. Gdy kawałki kurczaka będą już dobrze przyrumienione, dodać wino, zioła, sól, pieprz, zagotować, dolać 200 ml wody i przykryć. Dusić przez 15 minut.
Podgrzać pozostałą część tłuszczu w dużym garnku lub woku, przyrumienić kawałki kurczaka od strony skórki na wolnym ogniu. Odwrócić i przyrumienić z drugiej strony.
W tym czasie należy zająć się cebulą: obrać, pokroić w grube paski. Pokroić plastry boczku na 3 lub 4 części. Dodać przecier pomidorowy do wywaru, ponownie przykryć i dusić przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Usunąć tłuszcz z gotowania. Dodać boczek i cebulę do garnka, jak też sól oraz pieprz, a także pozostałą część pieprzu z Espelette. Dolać przecedzony wywar. Wymieszać starannie, przykryć i dusić przez około 1 godz., mieszając od czasu do czasu.
Obrać i pokroić ziemniaki na 2 lub 4 w zależności od wielkości. W połowie gotowania dodać ziemniaki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź