Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 10)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- łyżka mąki
- 2 duże króliki podzielone na 8 kawałków
- 25 g masła
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g wędzonego boczku
- 25 - 30 szalotek
- 8 ząbków czosnku
- drobno posiekanych
- 2 butelki czerwonego wina
- 5 ząbków czosnku
- w całości i nie obrane
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. Obtocz mięso w mące. Rozgrzej na patelni oliwę z masłem. Podsmaż kawałki królika. Gdy zrobią się złote, zdejmij jej z patelni. Wrzuć na nią kawałki boczku. Gdy się będą smażyć, posiekaj drobno połowę szalotek. Resztę zostaw w całości. Wrzuć wszystkie na patelnię, dodaj posiekany czosnek. Smaż przez 5-6 minut aż wszystko zrobi się brązowe i zacznie przywierać do dna. Zwiększ gaz i wlej wino. Wymieszaj wszystko i upewnij się, że przypalone kawałki mięsa i cebuli odkleiły się od dna. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przełóż wszystko do dużego naczynia żaroodpornego. Dodaj rozmaryn i czosnek w całości. Wlej tyle czerwonego wina, żeby przykryło mięso. Przykryj naczynie pokrywką i piecz przez półtorej do dwóch i pół godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wyjmij mięso z naczynia. Zostaw w nim sos. Postaw naczynie na kuchence i podgrzej jego zawartość. Dodaj mąkę kukurydzianą i odrobinę masła, stale mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Nakładaj na talerze kawałki królika, z szalotkami. Polej wszystko sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia brytyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W