Krem yuzu marakujowy z chrupiącym piaskowcem wg Julie
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 65)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
Krem:
- 80 gr soku yuzu (3 - 4 świeże yuzu)
- Skórka z 2 dużych yuzu
- 100 gr cukru
- 120 gr masła
- 4 jaja + 4 żółtko
- 2 duże owoce marakuja (100 gr miąższu)
-
Ciasto kruche:
- 160 gr mąki
- 130 gr masła lekko solonego miękkiego
- 60 gr cukru pudru
- 40 gr maizeny
- Skórka 1/2 yuzu
- Cukier drobnoziarnisty
-
Kilka kwiatów dla dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przygotuj krem yuzu. Weź rondel, wbij do niego żółtko i całe jaja, dodaj sok i skórkę yuzu, cukier i podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Dodaj masło w małych porcjach, zdejmij z ognia i mieszaj, aż masło się rozpuści. Odstaw w chłodne miejsce.
2. Podgrzej piekarnik do 170°C.
3. Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj mikserem wszystkie składniki, ale możliwie jak najkrócej, aż powstanie kula. Rozłóż ja między dwie warstwy papieru do pieczenia wielkości formy do pieczenia.
4. Weź prostokątną foremkę do pieczenia z ruchomym dnem i posyp ją mieszanką cukru z mąką (pół na pół). Rozłóż ciasto na dnie foremki do pieczenia, natnij ciasto w trójkąty i włóż do piekarnika. Piecz 45 minut.
5. Pokrój gorące ciasto, ale poszczególne kawałki wyjmij po ostudzeniu.
6. Wlej krem do głębokich talerzy, ułóż w każdym dwa trójkąty ciasta, dodaj czerwone owoce i podaj na stół.
Rady Julie:
1/3 mąki pszennej zastępuję mąką z kasztanów, a drugą 1/3 mąką z pszenicy orkiszowej. Ciasto jest zdrowsze i bardziej aromatyczne.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź