Krem yuzu marakujowy z chrupiącym piaskowcem wg Julie

Krem yuzu marakujowy z chrupiącym piaskowcem wg Julie
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 65)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • Krem:

  • 80 gr soku yuzu (3 - 4 świeże yuzu)
  • Skórka z 2 dużych yuzu
  • 100 gr cukru
  • 120 gr masła
  • 4 jaja + 4 żółtko
  • 2 duże owoce marakuja (100 gr miąższu)

  • Ciasto kruche:

  • 160 gr mąki
  • 130 gr masła lekko solonego miękkiego
  • 60 gr cukru pudru
  • 40 gr maizeny
  • Skórka 1/2 yuzu
  • Cukier drobnoziarnisty

  • Kilka kwiatów dla dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Przygotuj krem yuzu. Weź rondel, wbij do niego żółtko i całe jaja, dodaj sok i skórkę yuzu, cukier i podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Dodaj masło w małych porcjach, zdejmij z ognia i mieszaj, aż masło się rozpuści. Odstaw w chłodne miejsce.
2. Podgrzej piekarnik do 170°C.
3. Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj mikserem wszystkie składniki, ale możliwie jak najkrócej, aż powstanie kula. Rozłóż ja między dwie warstwy papieru do pieczenia wielkości formy do pieczenia.
4. Weź prostokątną foremkę do pieczenia z ruchomym dnem i posyp ją mieszanką cukru z mąką (pół na pół). Rozłóż ciasto na dnie foremki do pieczenia, natnij ciasto w trójkąty i włóż do piekarnika. Piecz 45 minut.
5. Pokrój gorące ciasto, ale poszczególne kawałki wyjmij po ostudzeniu.
6. Wlej krem do głębokich talerzy, ułóż w każdym dwa trójkąty ciasta, dodaj czerwone owoce i podaj na stół.


Rady Julie:
1/3 mąki pszennej zastępuję mąką z kasztanów, a drugą 1/3 mąką z pszenicy orkiszowej. Ciasto jest zdrowsze i bardziej aromatyczne.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA