Tort kasztanowy

Tort kasztanowy
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

  • Daquase migdałowy:
  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 180 g mączki z orzecha laskowego
Genache:
  • 300 g czekolady 60%
  • 250 ml creme fraiche
Krem kasztanowy:
  • 150 g puree z kasztanów
  • 150 g śmietany kremówki ubitej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Najpierw ubić cukier z białkami na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć z mączką z orzecha laskowego. Przełożyć do worka cukierniczego i wyszprycować. Opiec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10-12 minut.

Przygotować genache. Śmietanę zagotować i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać na gładką masę blenderem. Odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Krem przed użyciem delikatnie podgrzać, uplastycznić.

Puree z kasztanów połączyć stopniowo z ubitą śmietaną. Wymieszać.

Złożyć tort. Na warstwę biszkoptu nakładamy mus z kasztanów i rozsmarowujemy. Na to nałożyć kolejny biszkopt. Następna warstwa to genache czekoladowy. Autorska dekoracja to czekolada w płatkach oraz pieczone kasztany.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA