Tort kasztanowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Torty
Składniki:
- Daquase migdałowy:
- 6 białek
- 180 g cukru
- 180 g mączki z orzecha laskowego
Genache:
- 300 g czekolady 60%
- 250 ml creme fraiche
Krem kasztanowy:
- 150 g puree z kasztanów
- 150 g śmietany kremówki ubitej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najpierw ubić cukier z białkami na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć z mączką z orzecha laskowego. Przełożyć do worka cukierniczego i wyszprycować. Opiec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10-12 minut.
Przygotować genache. Śmietanę zagotować i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać na gładką masę blenderem. Odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Krem przed użyciem delikatnie podgrzać, uplastycznić.
Puree z kasztanów połączyć stopniowo z ubitą śmietaną. Wymieszać.
Złożyć tort. Na warstwę biszkoptu nakładamy mus z kasztanów i rozsmarowujemy. Na to nałożyć kolejny biszkopt. Następna warstwa to genache czekoladowy. Autorska dekoracja to czekolada w płatkach oraz pieczone kasztany.
Przygotować genache. Śmietanę zagotować i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać na gładką masę blenderem. Odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Krem przed użyciem delikatnie podgrzać, uplastycznić.
Puree z kasztanów połączyć stopniowo z ubitą śmietaną. Wymieszać.
Złożyć tort. Na warstwę biszkoptu nakładamy mus z kasztanów i rozsmarowujemy. Na to nałożyć kolejny biszkopt. Następna warstwa to genache czekoladowy. Autorska dekoracja to czekolada w płatkach oraz pieczone kasztany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W