Kokosowe curry z kurczakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 43)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 500 g pokrojonych w cienkie paski piersi kurczaka bez skóry
- posiekana cebula
- pokrojona papryka
- 50 g cukru palmowego
- 2 puszki śmietanki kokosowej
- 2 filiżanki bulionu albo wody
- sok z dwóch limetek
- 3 łyżki oleju z krokosza
Pasta curry:
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego imbiru (albo galangalu)
- posiekane chili bez nasion
- duży pęczek kolendry i bazylii
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka sosu sojowego
- łodyga trawy cytrynowej
- 2 liście limetki kaffir
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki pasty curry zmiksować. 2 łyżki pasty smażyć przez 3-5 minut na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę. Wlać bulion i śmietankę. Dodać cukier. Gotować przez 20 minut. Jeśli trzeba, doprawić do smaku. Dołożyć kurczaka i gotować przez 2-3 minuty. Przyprawić sokiem z limetki.
Podawać z gotowanym ryżem skropionym mleczkiem kokosowym.
Podawać z gotowanym ryżem skropionym mleczkiem kokosowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W