Kaczka w sosie Duchambais wg Huberta

Kaczka w sosie Duchambais wg Huberta
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 61)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 udka kacze, przekrojone na pół

  • 3 łyżki tłuszczu kaczego
  • 3 cebule
  • 1 szalotka
  • 250 gr wątróbki kaczej
  • 1/2 butelki wina czerwonego Saint Pourcain
  • 4 łyżeczki musztardy Charroux (lub musztardy ziarnistej)
  • 100 ml octu winnego, czerwonego
  • 1 kieliszek gorzałki
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietany
  • Szczypiorek
  • Cebulki świeże

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpuść tłuszcz w dużym żeliwnym garnku. Gdy będzie rozgrzany, podsmaż na złoto udka po stronie skóry. Odwróć je i podsmaż druga stronę. Uwaga: nie mogą przywrzeć.
W tym czasie drobno posiekaj cebulę i szalotkę. Wylej tłuszcz wytopiony podczas smażenia i dodaj siekaną cebulę i szalotkę. Zeszklij przez 5 minut, posyp mąką, zamieszaj i podlej winem. Posól, popieprz, zakryj i duś 50 minut na małym ogniu.
Weź mikser, włóż do niego wątróbki, zmiksuj, dodaj musztardę, gorzałkę i ocet. Dokładnie wymiksuj. Odstaw do lodówki.
Dodaj zmiksowaną mieszankę do garnka, mieszając trzepaczką. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę; zamieszaj i podaj.
Sos można zmiksować przed podaniem (ja lubię czuć w sosie kawałeczki cebuli). Posyp siekanym szczypiorkiem i cebulką. Podawać z ziemniakami, grochem lub ryżem.
 
Rady Julie:
Ważna jest wielkość garnka. Po dodaniu wina kawałki mięsa muszą być ściśnięte w garnku, ale nie mogą być nałożone jeden na drugim. Inaczej nie ugotują się równomiernie.
Hubert podkreśla, że trzeba regularnie sprawdzać, czy mięso nie przywiera do dna garnka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA