Kaczka w sosie Duchambais wg Huberta
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 61)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
4 udka kacze, przekrojone na pół
- 3 łyżki tłuszczu kaczego
- 3 cebule
- 1 szalotka
- 250 gr wątróbki kaczej
- 1/2 butelki wina czerwonego Saint Pourcain
- 4 łyżeczki musztardy Charroux (lub musztardy ziarnistej)
- 100 ml octu winnego, czerwonego
- 1 kieliszek gorzałki
- 1 łyżka mąki
- 200 ml śmietany
- Szczypiorek
- Cebulki świeże
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpuść tłuszcz w dużym żeliwnym garnku. Gdy będzie rozgrzany, podsmaż na złoto udka po stronie skóry. Odwróć je i podsmaż druga stronę. Uwaga: nie mogą przywrzeć.
W tym czasie drobno posiekaj cebulę i szalotkę. Wylej tłuszcz wytopiony podczas smażenia i dodaj siekaną cebulę i szalotkę. Zeszklij przez 5 minut, posyp mąką, zamieszaj i podlej winem. Posól, popieprz, zakryj i duś 50 minut na małym ogniu.
Weź mikser, włóż do niego wątróbki, zmiksuj, dodaj musztardę, gorzałkę i ocet. Dokładnie wymiksuj. Odstaw do lodówki.
Dodaj zmiksowaną mieszankę do garnka, mieszając trzepaczką. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę; zamieszaj i podaj.
Sos można zmiksować przed podaniem (ja lubię czuć w sosie kawałeczki cebuli). Posyp siekanym szczypiorkiem i cebulką. Podawać z ziemniakami, grochem lub ryżem.
Rady Julie:
Ważna jest wielkość garnka. Po dodaniu wina kawałki mięsa muszą być ściśnięte w garnku, ale nie mogą być nałożone jeden na drugim. Inaczej nie ugotują się równomiernie.
Hubert podkreśla, że trzeba regularnie sprawdzać, czy mięso nie przywiera do dna garnka.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź