Indyk z grilla po meksykańsku

Indyk z grilla po meksykańsku
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Składniki na grilla
16 udek i pałek z indyka
4 limonki, przekrojone na pół

Składniki marynaty abodo
6 wędzonych papryczek jalapeño
1 łyżeczka wędzonej papryki
250 ml soku z hiszpańskich pomarańczy (lub pół na pół z sokiem cytrynowym)
3 łyżki ketchupu
2 łyżki dzikiego oregano (jest bardziej aromatyczne i zwykle zawiera suszone kwiaty)
½ łyżeczki zmielonego kminu
2 łyżki octu z białego wina
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki zmielonego pieprzu

Składniki sosu mole
6 wędzonych papryczek jalapeños
200 ml wywaru drobiowego
50 ml oleju roślinnego
½ średniej wielkości cebuli, posiekanej
3 ząbki czosnku, posiekane
1 anyż gwiazdkowy
1 łyżka nasion sezamu
4 kolendry z korzonkami
1 łyżka bułki tartej
100 g pomidorów z puszki, odsączonych
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka rodzynek
1 goździk
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonej kolendry
¼ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
40 g ekologicznej gorzkiej czekolady

Przygotowanie
Wszystkie składniki marynaty zmiksuj w robocie kuchennym, wrzucając je w wymienionej kolejności. Pokryj mięso marynatą i zostaw w lodówce na 2 godziny. W tym czasie przygotuj sos mole. Usmaż papryczki na suchej patelni. Zdejmij i wyjmij pestki. Porozrywaj na kawałki i mocz przez 30 minut w gorącej wodzie, osusz. Wrzuć wszystkie składniki sosu oprócz czekolady i nasion sezamu do miksera. Jeśli jest taka potrzeba, miksuj partiami. Rozgrzej oliwę na patelni o grubym dnie i smaż otrzymaną pastę przez około 5 minut. Dodaj 500 ml wywaru z kurczaka i gorzką czekoladę. Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku, odstaw i trzymaj w ciepłym miejscu. Przygotuj grill tak, żeby po jednej stronie był silny ogień, a po drugiej mniejszy. Umieść marynowanego indyka po stronie z silnym ogniem i piecz, aż się zrumieni. Dokończ pieczenie na stronie z mniejszym ogniem, od czasu do czasu przewracając. Po upieczeniu, podawaj danie na talerzu z sosem, posypane nasionami sezamu.

© Ben O’Donoghue

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA