Herbata i półkruche ciastka
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciastka
225 g mąki
1 łyżeczka winianu potasu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
25 g masła
1 jajko
15 g cukru
150 ml mleka
mleko
dżem truskawkowy, skondensowana śmietana
Herbata
5 łyżeczek herbaty liściastej
woda
Do herbaty cukier, mleko, cytryna
Przygotowanie ciastek
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Przesiać do miski mąkę, sól, winian potasu i sodę. Dodać masło i wcierać palcami, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Zrobić dołek, wbić jajko i dodać cukier. Wszystko razem wymieszać palcami. Wlać mleko i wyrobić zwarte ciasto. Wyjąć ciasto na blat, grubo rozwałkować i okrągłą foremką wykroić 8 ciastek. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować wierzch ciastek mlekiem. Wstawić ciastka do piekarnika i piec 10 minut. Jeszcze ciepłe ciastka przekroić w poprzek na pół i przełożyć śmietaną i dżemem.
Przygotować herbatę
Wyparzyć imbryk wrzątkiem. Wsypać herbatę do ogrzanego imbryka, zalać 1 litrem wrzącej wody, przykryć pokrywką i odstawić do zaparzenia na 5 minut. Rozlać herbatę do filiżanek, odcedzając fusy i serwować z cukrem, mlekiem i cytryną. Ułożyć ciastka na paterze i podać do herbaty.
© Paul Merrett
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W