Frytki z sosem cesarskim
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Sos cesarski¼ szklanki majonezu
¼ szklanki mleka 2%
2 łyżeczki musztardy dijońskiej
1 ząbek czosnku, starty
2 łyżki soku z cytryny
kilka kropel sosu Worcestershire
¼ szklanki tartego parmezanu
sól i mielony czarny pieprz
Frytki
¼ kg twardych, nie rozpadających się ziemniaków (np. irga)
6 szklanek oleju roślinnego
sól i pieprz
Przygotowanie
Zmieszaj składniki dressingu w podanej kolejności i dopraw do smaku. Obierz ziemniaki, pokrój je w słupki i włóż do miski z zimną wodą, żeby nie zbrązowiały. Rozgrzej olej do 180 stopni C, starannie osusz pokrojone ziemniaki ręcznikiem papierowym i smaż w głębokim oleju przez 5 min. Wyjmij frytki łyżką cedzakową i ponownie osusz na ręczniku. Rozgrzej olej do 190stopni C i smaż frytki przez kolejne 5 min, aż się zrumienią. Przełóż frytki do miski, zmieszaj z 3 łyżkami sosu cesarskiego oraz dopraw solą i pieprzem. Natychmiast podawaj.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W