Foie gras au torchon
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 500 g surowego i całego foie gras z kaczki
- 250 ml wina sauternes
- 250 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zostaw foie gra na godzinę w temperaturze pokojowej. Rozetnij przez środek i otwórz. Usuń nerwy i żyłki szczypczykami albo czubkiem noża. Posyp po obu stronach solą i pieprzem. Włóż do szklanego naczynia. Wlej wino. Przykryj i wstaw na 24 godziny do lodówki. Wyjmij z lodówki i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Odlej płyn i zachowaj. Owiń foie gras w czysty kawałek tetry, tworząc cylinder o średnicy 7,5 cm. Owiń w plastikową folię spożywczą i zakręć oba końce. Do dużego rondla wlej wino, bulion i dość wody, żeby płyn zakrył foie gras. Umieść termometr kuchenny i czekaj, aż płyn będzie miał 60°C. Włóż foie gras do płynu i gotuj przez 25 minut, cały czas utrzymując temperaturę 60°C. Wyjmuj z płynu i włóż do lodówki. Pokrój w plastry.
Podawać: z brioszką i solą fleur de sel.
Podawać: z brioszką i solą fleur de sel.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W