Empanadas
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 29)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 2 łyżki octu
- sól i pieprz
- ½ łyżeczki cukru palmowego
- łyżka oliwy
- ½ cebuli
- ząbek czosnku
- zielone chili
- 1 papryka
- 2 łodygi selera
- mały ziemniak
- 10 zielonych oliwek
- łyżka rodzynek
- łyżka płatków migdałów
- 400 g pomidorów z puszki
- ¼ pęczka kolendry
- łyżka puree z pomidorów
- opakowanie ciasta francuskiego
- cukier puder
- jajko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, czosnek i seler. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ocet, cukier, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dołożyć ziemniak. Gotować przez 20 minut. Następnie dodać oliwki, rodzynki i migdały. Ostudzić. Dołożyć natkę kolendry.
Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 10 centymetrów. Brzegi zwilżyć wodą. Na środek nałożyć farsz. Złożyć ciasto i skleić brzegi. Posmarować powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Odstawić na 20 minut. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło.
Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 10 centymetrów. Brzegi zwilżyć wodą. Na środek nałożyć farsz. Złożyć ciasto i skleić brzegi. Posmarować powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Odstawić na 20 minut. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W