Duszone gicze jagnięce po marokańsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w poprzek na plastry
- 1 posiekana papryczka chili, najlepiej odmiany holenderskiej lub tajskiej
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 1 kawałek imbiru (około 8 cm), obrany i bardzo drobno posiekany
- 2 posiekane łodygi selera naciowego
- 1 posiekana marchewka
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 laski cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 szczypty szafranu
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
- 3 szklanki brązowego bulionu z kurczaka (przepis Marthy Stewart) lub gotowego
- 2 puszki (około 450 g każda) obranych pomidorów
- 8 suszonych moreli, pokrojonych na plastry
- 20 zielonych i czarnych oliwek (odmiany marokańskiej, Alfonso lub Cerignola)
- 4 jagnięce gicze
- jogurt z miętą (przepis z programu Marthy Stewart)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Umieść duży garnek na średnim ogniu i wrzuć do niego oliwę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir. Gotuj przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj seler, marchew, kmin, kolendrę, oregano, cynamon, gwiazdki anyżu i szafran. Gotuj, aż warzywa zmiękną i zaczną uwalniać aromat. Przypraw solą i pieprzem.
Dodaj bulion z kurczaka, pomidory, morele i oliwki i zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Następnie dodaj jagnięcinę tak, żeby była do połowy zanurzona. Ponownie przypraw solą i pieprzem. Przenieś do piekarnika i piecz przez 2,5 godziny, przewracając mięso co około 30 minut, aż się zarumieni i zacznie odchodzić od kości. Podawaj z jogurtem z miętą.
Umieść duży garnek na średnim ogniu i wrzuć do niego oliwę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir. Gotuj przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj seler, marchew, kmin, kolendrę, oregano, cynamon, gwiazdki anyżu i szafran. Gotuj, aż warzywa zmiękną i zaczną uwalniać aromat. Przypraw solą i pieprzem.
Dodaj bulion z kurczaka, pomidory, morele i oliwki i zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Następnie dodaj jagnięcinę tak, żeby była do połowy zanurzona. Ponownie przypraw solą i pieprzem. Przenieś do piekarnika i piecz przez 2,5 godziny, przewracając mięso co około 30 minut, aż się zarumieni i zacznie odchodzić od kości. Podawaj z jogurtem z miętą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W