Cukinie i pomidory zapiekane z parmezanem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.79)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 8 podłużnych pomidorów
- pokrojonych na dwuipółcentymetrowe plastry
- 5 cebul
- 1 szklanka startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 4 cukinie
- ukośnie pokrojone na półcentymetrowe plasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Na średnio dużym ogniu rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzucić cebulę, posypać solą i pieprzem. Podsmażyć, aż będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wyłożyć na dno brytfanny (23 cm na 33 cm). Układać na cebuli na przemian rządki pomidorów i cukinii tak, żeby na siebie zachodziły. Posypać solą i pieprzem, oregano i tartym parmezanem. Piec 30 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W