Cukinie i pomidory zapiekane z parmezanem

Cukinie i pomidory zapiekane z parmezanem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.79)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 8 podłużnych pomidorów
  • pokrojonych na dwuipółcentymetrowe plastry
  • 5 cebul
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 4 cukinie
  • ukośnie pokrojone na półcentymetrowe plasterki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Na średnio dużym ogniu rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzucić cebulę, posypać solą i pieprzem. Podsmażyć, aż będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wyłożyć na dno brytfanny (23 cm na 33 cm). Układać na cebuli na przemian rządki pomidorów i cukinii tak, żeby na siebie zachodziły. Posypać solą i pieprzem, oregano i tartym parmezanem. Piec 30 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA