Chrupkie płatki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1350 g płatków owsianych (zwykłych
- nie błyskawicznych ani instant)
- 450 g mieszanki orzechów i ziaren (nasiona słonecznika
- sezam
- siekane orzechy włoskie
- ziemne
- nerkowca i migdały)
- 225 g niesłodzonych wiórków kokosowych (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu (lub do smaku)
- odrobina soli
- pół szklanki lub cała miodu lub syropu klonowego (lub do smaku)
- 1 szklanka rodzynek lub siekanych suszonych owoców (niekoniecznie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać płatki, orzechy, ziarna, wiórki kokosowe, cynamon, sól i miód lub syrop klonowy. Wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna równo się zrumienić. Im bardziej się zrumieni, tym bardziej będzie chrupka. Wyjąć masę z piekarnika, dodać rodzynki i suszone owoce. Ostudzić do temperatury pokojowej od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce. Płatki długo zachowają świeżość.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W