Chleb gryczany na ryżowym zakwasie

Chleb gryczany na ryżowym zakwasie
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU bez glutenu (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Zakwas:

  • 10 dag mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150 ml wody mineralnej gazowanej
Ciasto:
  • 50 dag mąki gryczanej
  • 1/2 łyżki soli
  • 400 ml wody
  • zakwas
  • olej do smarowania formy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą składniki na zakwas i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni pod przykryciem aż skwaśnieje. Mieszamy mąkę gryczaną z solą i wodą. Dodajemy zakwas, jeszcze raz dobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na noc by dobrze skwaśniał. Wkładamy ciasto do foremki wysmarowanej olejem. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni C i pieczemy ok 1 godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA