Chleb gryczany na ryżowym zakwasie
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU bez glutenu (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
Zakwas:
- 10 dag mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 ml wody mineralnej gazowanej
Ciasto:
- 50 dag mąki gryczanej
- 1/2 łyżki soli
- 400 ml wody
- zakwas
- olej do smarowania formy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą składniki na zakwas i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni pod przykryciem aż skwaśnieje. Mieszamy mąkę gryczaną z solą i wodą. Dodajemy zakwas, jeszcze raz dobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na noc by dobrze skwaśniał. Wkładamy ciasto do foremki wysmarowanej olejem. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni C i pieczemy ok 1 godziny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W