Brownies
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Brownie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 230 gramów masła plus masło do posmarowania formy
- 2/3 miarki mąki plus mąka do posypania formy
- ½ łyżeczka soli
- 340 gramów półsłodkiej
- grubo pokrojonej czekolady
- 1 ¼ miarki jasnego cukru trzcinowego
- 4 duże jajka
- 1 łyżka esencji waniliowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wysmarować masłem kwadratową formę o boku 20 cm. Wyłożyć formę papierem do pieczenia (dwie prostokątne warstwy). Posmarować papier masłem. Posypać kakao. Usunąć nadmiar. Odstawić. Przesiać mąkę i sól do małej miseczki. Odstawić. Stopić czekoladę i masło w misce ustawionej w naczyniu z wrzątkiem. Cały czas mieszać. Wystudzić. Ustawić mikser na wysokie obroty. Ubić jajka z cukrem na jasną masę. Ubijać przez 3 minuty. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać stopioną czekoladę i esencję waniliową. Dosypać mąkę i mieszać do połączenia składników. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec aż wierz zacznie pękać. Środek ciasta powinien być twardy. Na patyczku powinny zostać mokre grudki ciasta, piec przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić ciasto na kwadraty. Można przechowywać brownies w szczelnym pojemniku przez 2 dni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia Ameryki Północnej
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W