Baklava

Baklava
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 56)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska, Kuchnia turecka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować pół filiżanki wody z filiżanką cukru, kardamonem i syropem pomarańczowym albo różanym. Dodać skórkę z pomarańczy. Rozdrobnić pistacje, koryntki, śliwki i sułtanki. Dodać mielone migdały. Wymieszać płatki migdałowe z cynamonem. Ciasto rozwałkować i posmarować stopionym masłem. Nałożyć farsz i zwinąć płat ciasta nadając mu kształt ślimaka. Tak przygotowane ślimaki ułożyć w formie i polać resztką masła. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 200°C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA