Baklava
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 56)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Składniki:
- opakowanie ciasta filo
- 250 g stopionego masła
- 500 g mielonych migdałów
- ćwierć filiżanki pistacji
- ćwierć filiżanki koryntek
- ćwierć filiżanki sułtanek
- ćwierć filiżanki suszonych śliwek bez pestek
- butelka syropu pomarańczowego albo różanego
- 6 strączków kardamonu
- skórka z pomarańczy
- łyżka cynamonu
- ćwierć filiżanki płatków migdałowych
- pomarańcza
- 2 filiżanki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować pół filiżanki wody z filiżanką cukru, kardamonem i syropem pomarańczowym albo różanym. Dodać skórkę z pomarańczy. Rozdrobnić pistacje, koryntki, śliwki i sułtanki. Dodać mielone migdały. Wymieszać płatki migdałowe z cynamonem. Ciasto rozwałkować i posmarować stopionym masłem. Nałożyć farsz i zwinąć płat ciasta nadając mu kształt ślimaka. Tak przygotowane ślimaki ułożyć w formie i polać resztką masła. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 200°C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W