Babeczki buraczano–lawendowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Babki i babeczki
Składniki:
- 1 duży burak
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
- 1 szklanka mleka roślinnego + 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
mokre składniki:
- ¾ szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki oleju roślinnego
suche składniki:
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki kakao
- 2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
polewa:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- ½ szklanki mleka kokosowego
- do posypania: posiekane orzechy i kwiaty lawendy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraka obrać, pokroić w grubą kostkę i zagotować z kwiatami lawendy. Gotować do miękkości, czyli około 20 minut, następnie odcedzić, przestudzić i zblendować na puree. Odmierzyć pół szklanki puree.
Do dużej miski wlać mleko oraz ocet i odstawić na 5 minut. W tym czasie w małej szklance siemię zalać gorącą wodą i odstawić na 3 minuty.
W małej misce wymieszać wszystkie suche składniki trzepaczką.
Spęczniałe siemię dodać do mleka, następnie dodać pozostałe mokre składniki i wszystko zmiksować mikserem na gładką, puszystą emulsję. Dodawać stopniowo suche składniki mieszając na małych obrotach, kiedy wszystkie składniki będą w misce krótko miksować na gładkie ciasto.
Przelać do foremek na babeczki wyłożonych papierem do pieczenia, piec przez 15-18 minut.
W międzyczasie w małym rondelku podgrzać wszystkie składniki polewy, mieszając trzepaczką do momentu całkowitego roztopienia czekolady. Kiedy będzie płynna i gładka zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia na przynajmniej 30 minut.
Upieczone ciasto wyjąć na blat, wystudzić i oblać polewą. Posypać posiekanymi orzechami oraz kwiatami lawendy.
Do dużej miski wlać mleko oraz ocet i odstawić na 5 minut. W tym czasie w małej szklance siemię zalać gorącą wodą i odstawić na 3 minuty.
W małej misce wymieszać wszystkie suche składniki trzepaczką.
Spęczniałe siemię dodać do mleka, następnie dodać pozostałe mokre składniki i wszystko zmiksować mikserem na gładką, puszystą emulsję. Dodawać stopniowo suche składniki mieszając na małych obrotach, kiedy wszystkie składniki będą w misce krótko miksować na gładkie ciasto.
Przelać do foremek na babeczki wyłożonych papierem do pieczenia, piec przez 15-18 minut.
W międzyczasie w małym rondelku podgrzać wszystkie składniki polewy, mieszając trzepaczką do momentu całkowitego roztopienia czekolady. Kiedy będzie płynna i gładka zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia na przynajmniej 30 minut.
Upieczone ciasto wyjąć na blat, wystudzić i oblać polewą. Posypać posiekanymi orzechami oraz kwiatami lawendy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W