66.owoce morza w sosie z warzywami w stylu hiszpańskim
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.66)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki sosu
2 łyżki stołowe oliwy
3 posiekane szalotki
1 posiekana marchew
1 posiekany por
1 posiekany fenkuł
2 posiekane łodygi selera naciowego
2 rozgniecione ząbki czosnku
30g puree pomidorowego
4 pomidory bez skórki, posiekane
60 ml brandy
175 ml białego wina
300g posiekanego łososia i dorsza
900 ml wywaru rybnego
1 liść laurowy
1 gałązka estragonu
szczypta pieprzu kajeńskiego
Składniki dania głównego
400g mieszanki owoców morza: łosoś, dorsz, płaszczka i małże
12 ugotowanych, młodych ziemniaków
2 pokrojone, ugotowane marchewki
100g fasoli szparagowej, pokrojonej i ugotowanej
50-100 ml tłustej śmietany
1 łyżka stołowa posiekanej natki
sok z 1 cytryny
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
Do podania
świeży chleb
majonez czosnkowy
Przygotowanie sosu
Rozgrzać brytfannę. Wrzucić szalotki, por, marchew, fenkuł, czosnek i seler. Smażyć 10 minut na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać pomidory puree, posiekane pomidory, wlać białe wino i brandy, gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać posiekanego łososia i dorsza, gotować 5 minut. Dolać wywar, wrzucić liść laurowy, estragon, pieprz kajeński, przykryć i dusić 40 minut. Zmiksować płyn, przetrzeć przez sito. Wlać do brytfanny, doprowadzić do wrzenia. Dodać owoce morza i warzywa, gotować na małym ogniu 3-4 minuty, aż owoce morza będą miękkie. Dolać śmietanę, wsypać natkę, wymieszać. Dolać sok z cytryny, wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Podawać ze świeżym chlebem i majonezem czosnkowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W